♡ Lynnnnnnnn


ENTRY ABOUT LINKS STUFFS FCBOOK TWITTER FAMILY NEWER OLDER +FOLLOW
T A G B O A R D


A R C H I V E


C R E D I T

Template by Aqila Farah Zulkifli . Basecode by Yasmin/Yacemin.
Header by Aina Najihah
Re-dit by LynnJHN

Petua Meningkatkan Daya Ingatan .


Ingatan umpama otot pada tubuh kita . Semakin kita menggunakannya , semakin kuat otot kita . Daya ingatan boleh diperkuat dari semasa ke semasa . Kebanyakan ahli psikologi percaya bahawa daya ingatan perlu dirangsang pada setiap masa . Jika tidak , ia mungkin akan dirosakkan oleh sikap anda sendiri yang tidak memahami prinsip ingatan , iaitu ‘jika tidak digunakan, ia akan hilang.’ Terdapat banyak teknik untuk para pelajar memperkukuhkan ingatan . Jadi , kali ini ALYNN akan berkongsikan petua mudah untuk menguatkan ingatan . Jommmm !
1. Membaca Al-Quran

Sekiranya anda seorang Muslim , amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat setiap hari . Membaca Al-Quran dapat menerang jiwa , menenangkan perasaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik dan memperolohi pahala juaa .
2. Tidur Yang Cukup

1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur . Namun ada orang yg suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yg cukup . Badan perlu rehat . Keletihan hanya akan mengganggu maklumat/data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yg baru . Oleh itu , amalkan tidur yg cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi .
3. Mengawal Tekanan

Tekanan hanya akan membuat jiwa anda tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan anda terganggu . Anda juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran . Anda tidak dapat berfikir dengan jelas dan daya ingatan anda juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan anda dengan baik seperti bermeditasi , membaca Al-Quran, yoga , sauna , aromaterapi dan sebagainya .
4. Berhati-hati Dengan Pengambilan Vitamin atau Makanan Tambahan

Sesetengah produk yg dijual di kaunter atau farmasi tidak sesuai dengan kita . Ada yg kononnya dapat meningkatkan daya ingatan . Tetapi sebaliknya ada yang memberi kesan sampingan. Oleh itu, lebih baik jika kita mendapatkan makanan kesihatan yg diperlukan oleh tubuh badan kita dari produk yang telah diakui oleh Kementarian Kesihatan dan mendapat kelulusan JAKIM serta pakar pemakanan yang bertauliah sebelum membeli makanan tambahan .
5. Bersenam

Bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak . Oleh itu , daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik . Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki .
6. Elak Kemurungan

Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup anda tidak ceria . Anda sentiasa berada dalam keadaan tidak segar dan rasa kecewa . Lama-kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan anda dan membuat anda tidak hirau dengan persekitaran anda. Ubatilah kemurungan sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatri atau beramal-ibadah mendekatkan diri kepada Allah SWT .
7. Awasi Pengambilan Ubat

Daya ingat mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon , ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan sebagainya. Jika anda menghadapi masalah daya ingatan disebabkan pengambilan ubat , konsultasi dengan doktor . Jgn mengambil ubat tanpa arahan doktor . Ingat tauu .
8. Belajar Sesuatu yang Baru

Cubalah aktifkan pemikiran anda dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya Bahasa Jepun , kursus kemahiran jangka pendek , menjahit , atau menghadiri ceramah dan motivasi untuk diri kita jugakkk .

p/s :

Insyallah semua petua di atas selamat untuk di praktikkan dalam diri anda anda dan anda . Tak sia-sia jikaa nada semua ikot cara seperti yang tersedia di atas . Hopefully , peringatan untuk diri Alynn jugakkkk .

4 comment[s] | back to top