♡ Lynnnnnnnn


ENTRY ABOUT LINKS STUFFS FCBOOK TWITTER FAMILY NEWER OLDER +FOLLOW
T A G B O A R D


A R C H I V E


C R E D I T

Template by Aqila Farah Zulkifli . Basecode by Yasmin/Yacemin.
Header by Aina Najihah
Re-dit by LynnJHN

ATTENTION ! Wahai musilimah sekalian baca lahh entryy alynn kali ini . Penting untuk kita semua (perempuan) mengetahui entryy kali ini !
( ❤ ◕ ‿ ◕ ❤ ) Assalamualaikum warahmatullalhiwabarakatuh .
ENTRYYY ! TING TING TING . maksudnyaa 1 lagi entryy bakal menjelma di dalam belog Alynn neh haa . tajuk neh agak ke arahh kepositifan sbb ? sbb ia nya sangat penting bg kita yakni eewah YAKNI yuk alynn guna ~ mm , off kos lah wanita . muslimah , gurl omputih kata kann ? mm , kita selalu mmandang remeh pasai neh semua . so , alynn mgambil 1 cara u berdakwah ? * oppss berdakwah kah * tepuklahh dada sendiri pastu tanya lah YA ke TIDAK ? mm , so lepas dah baca kann HAAA , pandai3 lahh pikir kann eyy ? so , enjoyyyyy THIS ----->>


SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN ! Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM !!! Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah    (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini . Ilmu Fekah , khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam , kenapa hal ini boleh terjadi ?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa @ mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak ,(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya ) Contohnya yang paling simple : bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam : "adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid ?" pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan : "alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu" Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid !!! sekalipun . Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur. Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu.. Dalam BAB TIGA : " Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut :
PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID
Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid : 
1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar. 
2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah 
sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam"(Imam Al-Ghazali)

HURAIAN MASALAH : 
1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor? - Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas) 
2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama? - Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor. - Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.
3. Dalam perkara solat subuh pun sama : -perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'. -Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib. -Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku) -maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya. 
Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah. Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri !!!


so , dah dapat apa yang dibaca dan dah fikir apa yang berlaku selama neh dapat kehidupan seharian kita ? 
banyak kann yang kita xtahu dan 
sudah  diketahui oleh entryy Alynn kali neh ? so , terima kasih ALYNN :D heeee . suka suka suka . *bangga sat* 
FIKIR FIKIRKAN DAN SELAMAT BERFIKIR SEMUA ~~ 

0 comment[s] | back to top