♡ Lynnnnnnnn


ENTRY ABOUT LINKS STUFFS FCBOOK TWITTER FAMILY NEWER OLDER +FOLLOW
T A G B O A R D


A R C H I V E


C R E D I T

Template by Aqila Farah Zulkifli . Basecode by Yasmin/Yacemin.
Header by Aina Najihah
Re-dit by LynnJHN

ALYNN ! ALYNN ! ALYNN !
( ❤ ◕ ‿ ◕ ❤ ) Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh .
KELIRU ? Kenapa ? 
Entah laa , makin lama makin ta boley nak tido . Susah sgt nak tido MALAM . Nak futher study mane punn ta tahu . Resah gelisah asyik duk pikir sahaja pasal neh . Mm , susah kann ? Nak jd pendidik lah . Nak jadi CIKGU CIKGU and CIKGU ! Memang dr dulu bila sesiapa sahaja tanya " Alynn ... alynn , alynn nak jadi apa esok besar ''? Jawapan nya hanya lah 1 di antara seribu * MERAPU * mestilah jawapan nya MURRABBI @ CIKGU @ PENDIDIK @ USTAZAH and so on lahh . Asalkann mengajar kann ? Tapi belajar xteqqa mana punn . Loghat utaqa bagi . Esh semakin hari semakin lahh kusut fikir kann masalah nie . Tapi UPU u STAM ( Sijil Tinggi Agama Malaysia ) kann xkuar lagi lah . Alynn bersabar lah nahh . Kann , SABAR ITU SEPARUH DRP IMAN tuh alynn nahh3 ?  Sabar lahh nah Alynn (:
Yaa , ini beberapa  pengertian SABAR :-
                                                                                   
i) Sabar ialah mengawal diri daripada kegelisahan dan menerima segala dugaan, rintangan dan segala suruhan Allah dengan hati yang tenang iaitu tidak merasa jemu dan berputus asa dalam menghadapi kesulitan hidup.

ii) Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi kematian suami, isteri, anak atau ibu bapa kerana semua makhluk adalah menjadi milik Allah. Malah kita dinasihatkan untuk berkata:” Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.” (Maksud al-Baqarah :156)

iii) Sabar perlu dilakukan sejak mula-mula menghadapi bala kesusahan kerana seseorang yang menghadapi kesusahan dengan penuh kesabaran akan dihapuskan dosanya dan dimasukkan ke dalam syurga.

iv) Sesungguhnya setiap mukmin yang beriman kepada Allah, imannya belum dapat diperakui sebelum diuji keimanannya itu dan berjaya pula menghadapi dugaan tersebut di mana tiada balasan yang lebih besar di dunia dan akhirat daripada balasan bagi seseorang yang bersifat sabar dalam menghadapi bala ketika di dunia.

v) Setiap ujian yang diturunkan oleh Allah mempunyai hikmahnya yang tersendiri. Oleh itu untuk menjadi hamba Allah yang dikasihi, hendaklah kita bersedia menghadapi setiap ujian yang menimpa dengan penuh kesabaran, sebaliknya bagi seseorang yang tidak redha menerima ujian Allah, maka ia akan menjadi hamba yang dibenci serta jauh daripada rahmat Allah

0 comment[s] | back to top