♡ Lynnnnnnnn


ENTRY ABOUT LINKS STUFFS FCBOOK TWITTER FAMILY NEWER OLDER +FOLLOW
T A G B O A R D


A R C H I V E


C R E D I T

Template by Aqila Farah Zulkifli . Basecode by Yasmin/Yacemin.
Header by Aina Najihah
Re-dit by LynnJHN

OH Lelaki ! OH Syabab ! OH Rijal ! OH Men !
( ❤ ◕ ‿ ◕ ❤ ) Assalamualaikum warahmatulallahiwabarakatuh .

Diciptakan semua berpasang-pasangan, ada siang dan malam, ada muda dan tua, ada terang ada gelap dan ada lelaki dan perempuan.
Usahkan lelaki biasa, nabi pun terasa sunyi tanpa wanita. Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah. Masih mencari walau ada segalanya.
Segalanya ada dalam syurga. Apa yang tiada dalam syurga? Namun adam tetap rindukan hawa.
Ingatlah dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok. Untuk diluruskan oleh lelaki. Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus, Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus.
Bentuklah dan luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah, Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah. Didiklah mereka dengan panduan darinya.
Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta, kerana nantinya mereka semakin liar. Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka akan semakin derita.
Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal. Di situlah punca kekuatan dunia.
Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu. Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman…Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.
Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya, mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab. Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan. Ia bukan diskriminasi Allah. Sebaliknya di situlah kasih dan sayang Allah.
Wanita yang lupa hakikat kejadiannya. Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan menghiburkan. Tanpa iman, ilmu dan akhlak.  Mereka tidak akan lurus… Bahkan akan semakin membengkok…
Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya… Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya… Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab…
Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan.. Ia bukan diskriminasi Allah…sebaliknya di situlah kasih dan sayangAllah…
Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya… Bila wanita menjadi derhaka…pasti dunia lelaki akan menjadi huru-hara….
Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata… Tapi binalah kepimpinan… Pastikan sebelum wanita menuju ilahi, pimpinlah diri kepadanya… Jinakkan diri kepada allah…
Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah pimpinanmu.
Janganlah mengharapkan isteri secantik Ratu Balqis Seandainya dirimu tidak sekacak Nabi Yusuf.
:: Wanita hiasan dunia, seindah hiasan adalah wanita solehah ::
0 comment[s] | back to top